Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Η Start Up διαδικασία δημιουργίας «ενημερωμένου καταναλωτή/χρήστη» και το Inbound Marketing

 

 




















ADVANCED START UP CONCEPTS


Η Start Up διαδικασία δημιουργίας «ενημερωμένου καταναλωτή/χρήστη» και το Inbound Marketing


Από το 2009, το νέο ρεύμα του Inbound Marketing θέτει, προδιαγραφές, για τη δημιουργία εξειδικευμένων τεχνικών marketing που δεν δημιουργούν πλέον αμυντικούς μηχανισμούς στους καταναλωτές λόγω άγνοιας ή κακής ενημέρωσης αλλά τους οδηγούν μέσα από κατάλληλους τρόπους και ενημέρωση στα αγαθά και τις υπηρεσίες που ακριβώς επιθυμούν και στο τέλος θα επιλέξουν.
Η εφαρμογή του Inbound Marketing αφορά τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις.

Για τους καταναλωτές το όφελος βρίσκεται καθαρά στην ποιότητα και την ποσότητα των πληροφοριών που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο καταναλωτής κρίνει πλέον την αξιοπιστία της επιχείρησης από το περιεχόμενο της πληροφόρησης που του δίνει, δεδομένου ότι ένας καταναλωτής δέχεται χιλιάδες μηνύματα μέσα στην ημέρα, Οπότε ο καταναλωτής το εκτιμά όταν η πληροφόρηση και τα μηνύματα αυτά δεν του είναι άχρηστα, αλλά  αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες, κατάλληλα να καλύψουν τις ανάγκες του.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το κέρδος έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορούν να απευθύνονται πλέον σε καταναλωτές, που εφόσον πληροφορηθούν σωστά, θα δείξουν ενδιαφέρον στο αγαθό που προσφέρουν. Στην προκειμένη περίπτωση το κέρδος είναι πολλαπλό και έχει να κάνει όχι με χρηματικό μόνο, αλλά και το κόστος του χρόνου που απαιτείται στην προσέλκυση των πελατών, στην μείωση του κόστους διαφήμισης, στην αξιοπιστία του brand-name, αλλά και στο loyalty των ενημερωμένων καταναλωτών.



Tο Inbound Marketing στηρίζεται σε μια ολιστική επιχειρηματική θεώρηση που είναι η ακόλουθη:
Μία επιχείρηση πρέπει να ξεκινάει πάντα με βασικό στόχο την ικανοποίηση των αναγκών που έχουν οι πελάτες που αποτελούν το κοινό – στόχο της επιχείρησης. Αυτούς δηλαδή στους οποίους η επιχείρηση μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω στην καθημερινότητά τους, μέσα από αυτά που προσφέρει. Η επιχείρηση οφείλει να βρει τον καλύτερο τρόπο να ενημερώσει όσο και να «επιμορφώσει»  σωστά τους καταναλωτές της.

Η επικοινωνιακή στοχοθέτηση της επιχείρησης πρέπει να έχει ως στόχο την προσέγγιση αυτών των πελατών και μόνο. Η προσέγγιση αυτή πρέπει να ενημερώνει σωστά, να βοηθάει πρακτικά και να δίνει με ευκολία στους καταναλωτές να καταλάβουν οι ίδιοι για ποιους λόγους τα προϊόντα/υπηρεσίες που προσφέρει η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι  κατάλληλα για αυτούς.



Η πεπαλαιωμένη τεχνική του πιεστικού κυνηγητού-διαφήμισης αλλά και του ανελέητου βομβαρδισμού των καταναλωτών με διαφημίσεις ή και άσκοπα μηνύματα, με την ελπίδα ότι κάποιο από αυτά θα «ψαρέψει» τυχαία πλεάτη (η λιγική της αρπαχτής), παροπλίζεται ως ξεπερασμένη και αποτυχημένη τακτική του παρελθόντος.

 Μια καινούργια επιστήμη και τεχνική αναδύεται όπου οι καταναλωτές ενημερώνονται και στη συνέχεια επιλέγουν. Η Νέα αυτή τάση επιβλήθηκε τόσο από την ταχύτητα μεταφοράς της πληροφορίας σε σχέση με την αυξημένη δυνατότητα πρόσβασης, όσο και από τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς της συνδιασμένα με την απεξάρτηση του καταναλωτή απο τον "άκρατο καταναλωτισμό".

Κυρίαρχα το  Inbound Marketing χρησιμοποιεί τόσο online εργαλεία, website, κοινωνικά δίκτυα, email marketing, όσο και offline, ενώ σημαντικότατο ρόλο έχει και η «ζωντανή ενημέρωση» με ομιλίες, σεμινάρια κ.α.

Η
Start Up  επιχείρηση πρέπει να γνωρίζει από την αρχή που απευθύνεται και κυρίαρχα να γνωρίζει πως απευθύνεται.



Από το σύνολο της αγοράς εξετάζουμε σε ποιους καταναλωτές έχουμε σαν επιχείρηση να δώσουμε κάτι και τι ακριβώς είναι αυτό σε σχέση με τις επιθυμίες τους και τις ανάγκες τους(που σημαίνει ότι έχουμε κάνει το homework μας; Στους καταναλωτές αυτούς, το κάθε προϊόν μας ποιες ανάγκες έρχεται να ικανοποιήσει ακριβώς και με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό το γνωρίζει αυτό ο καταναλωτής ;

Τους καταναλωτές  τους σεβόμαστε και οφείλουμε να φροντίζουμε και τους προσφέρουμε ουσιαστικό ανανεωμένο, ποιοτικό περιεχόμενο ενημέρωσης, κάνοντας χρήση όλων των μέσων που έχουμε στην διάθεση μας δηλαδή είτε μέσα από το web, είτε μέσα από ομιλίες,  άρθρα κλπ. Το περιεχόμενο δε της ενημέρωσης πρέπει να προσφέρει μία σημαντική αξία στους καταναλωτές που απευθυνόμαστε, αλλά και να αντικατοπτρίζει την ποιότητα και τα οφέλη που θα έχει ο καταναλωτής εφόσον μας επιλέξει.

Προφανώς αυτό σημαίνει ότι τόσο εμείς όσο και ολόκληρη η ομάδα μας είναι σωστά κατηρτισμένη και απόλυτα προσανατολισμένη σε αυτή την κατεύθυνση.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μία σωστή σχέση εμπιστοσύνης των υποψηφίων πελατών προς την επιχείρησή μας.



 Σκοπός του Inbound Marketing και σκοπός της επιχείρησης μας με απλά λόγια είναι ο κάθε υποψήφιος πελάτης μας να έχει την σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση ώστε μόνος του να  συνειδητοποιεί ότι για τη συγκεκριμένη ανάγκη του φέρουμε αποκλειστικά την ευθύνη να είμαστε οι κατάλληλοι για να την καλύψουμε.

Όταν λοιπόν ο καταναλωτής /χρήστης θα αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά/χρήση που θα του λύσει τη συγκεκριμένη ανάγκη,  την ώρα της ελεύθερης επιλογής του εκείνο που επιδιώκουμε με το Inbound Marketing  είναι να αυξήσουμε τις πιθανότητες να απευθυνθεί σε μας. Όχι γιατί τον πείσαμε, όχι γιατί του κάναμε «πλύση εγκεφάλου», αλλά γιατί εκτίμησε την ενημέρωση, την θέση μας, την σωστή και ουσιαστική επιμόρφωση, τον σεβασμό μας στον τρόπο επιλογής του και την σοβαρότητα και υπευθυνότητα μας απέναντι στο προιόν/υπηρεσία μας και στον ίδιο.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013































 

 

 

 

 

 

 


ADVANCED  START UP   CONCEPTS


Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ «ΗΓΕΣΙΑΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ «ΕΝΟΣ» ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «ΠΟΛΛΩΝ»

Κάθε Νέα ή και παλιά επιχειρηματική δραστηριότητα προϋποθέτει την ύπαρξη είτε τη δημιουργία μιας ομάδας. Γιατί?
Διότι η ομάδα, αποδεδειγμένα, είναι το μοναδικό όχημα ώστε η επιχειρηματική δραστηριότητα να «πολλαπλασιασθεί».



Η έννοια και η ανάγκη δημιουργίας ΟΜΑΔΑΣ θα αναλυθούν διεξοδικά σε άλλη μας ανάρτηση, ενώ εδώ θα θεωρήσουμε την ομάδα ως κυρίαρχο δεδομένο.
Η ερώτηση που γεννάται με την ύπαρξη ομάδας είναι αν υπάρχει προκαθορισμένη διαδικασία αποτελεσματικότητας που να επιδρά θετικά στην ομαδική αποδοτικότητα.
Η απάντηση είναι ανάλογα με την στρατηγική διαχείριση ως προς την επίτευξη της βέλτιστης λειτουργίας μιας ομάδας.




Ένα ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι στην ΟΜΑΔΑ κάθε μέλος παίζει μοναδικό και πολύτιμο ρόλο, ο οποίος διαμορφώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες και την προσωπικότητά του και κυρίως συνάδει με τις προσωπικές επιδιώξεις του συγκεκριμένου μέλους σχετισμένες με τις επιδιώξεις της ομάδας του.

Η βασική και λάθος START UP αντίληψη πάνω στην οποία στηρίζεται το παλιότερο μοντέλο ηγεσίας που κυριαρχεί στην πράξη, προσδιορίζεται από τον ορισμό του μάνατζμεντ : «getting the work done through others». Καθόσον αυτή η αντίληψη θεωρεί τον ηγέτη της ΟΜΑΔΑΣ ως ήρωα , ο οποίος είναι ουσιαστικά η «ατμομηχανή» που τραβά την ομάδα.

Η σύγχρονη αντίληψη επιβάλλει ο ηγέτης να δημιουργήσει ηγέτες και όχι οπαδούς μέσα στην ομάδα ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα στην αποδοτικότητα τόσο ομαδικά όσο και ατομικά. Εκείνο λοιπόν το μέλος που έχει ηγετικό ρόλο σε μια ομάδα μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική της και συνεπώς την αποτελεσματικότητά της. Ένας τέτοιος ηγέτης περισσότερο από ποτέ παίζει ρόλο mentor και coacher.


Είναι κοινός επιχειρηματικός τόπος ότι ο βασικός στόχος για κάθε ομάδα σήμερα είναι η υψηλή αποδοτικότητα, αλλά το πώς ορίζεται η αποδοτικότητα εξαρτάται από την περίπτωση και το στόχο που έχει κάθε ομάδα αρχικά αλλά επίσης  και από τον ατομικό και προσωπικό στόχο των μελλών της ομάδας. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το πώς κρίνεται η απόδοση. Συχνά η απόδοση κρίνεται μονομερώς από τον ηγέτη της ομάδας. Είναι λοιπόν ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ πρώτον να υπάρχει εξαρχής ένα σωστό, τίμιο, ισόνομο σύστημα αξιολόγησης της αποδοτικότητας και φυσικά η ομάδα να αποδέχεται το σύστημα αυτό τόσο συλλογικά όσο και ατομικά.

Προφανώς λοιπόν χρειάζεται ένας ηγέτης στην ομάδα μόνο που αν αυτός μετατραπεί σε αρχηγό, αντί για mentor και coacher τότε η ομάδα μετατρέπεται σε κοπάδι. Και αυτό δεν είναι μια υπερβολή αλλά μια απλή περιγραφή για τη λεπτή διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τον ηγέτη από τον αρχηγό, και αντίστοιχα τα εξαιρετικά αποτελέσματα από την απλή «υπαλληλικού» τύπου αποδοτικότητα.



Η υψηλή απόδοση δεν μπορεί δυσανάλογα να επιβαρύνει ατομικά το κάθε μέλος της ομάδας. Το να ηγείται κάποιος μιας ομάδας είναι «τέχνη» θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος και στηρίζεται απόλυτα όχι στις εντολές του ηγέτη αλλά στις πράξεις του και στο παράδειγμα που δίνει στα μέλη της ομάδας του.

Το να έχει κάποιος ανώτερη  ιεραρχικά θέση συνήθως στις κλασσικές επιχειρήσεις δεν σημαίνει ότι είναι ικανός να ηγείται μιας ομάδας και πολύ περισσότερο δεν σημαίνει ότι μπορεί να επιτύχει τη ζητούμενη παραγωγικότητα.

Ο ηγέτης χρειάζεται να διαθέτει  εμπειρία και γνώσεις για το επιχειρηματικό αντικείμενο με το οποίο δραστηριοποιείται η ομάδα του και όχι γενικές επιστημονικές ή θεωρητικές γνώσεις.
Ένας τέτοιος ηγέτης χρειάζεται « χάρισμα» όπως το χάρισμα της παρακίνησης, την κατανόηση, το να είναι ενεργός ακροατής, να μπορεί να προσδιορίζει εφικτούς στόχους και να αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό σε κάθε μέλος της ομάδας. Το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχει ένας ηγέτης είναι η ικανότητα του να δίνει feedback σε πραγματικό χρόνο .



Η ουσία λοιπόν της πρακτικής ηγετικής συμπεριφοράς σε μία φράση είναι η δημιουργία και υλοποίηση του οράματος του ηγέτη συνδυασμένη μέσα από καθημερινούς στόχους με τις ανάγκες και την «καθημερινότητα» κάθε μέλους της ομάδας.

Ο ηγέτης  πρέπει να έχει τρόπους να διαχειρίζεται τις λειτουργίες που αφορούν την παρακολούθηση, τη διαχείριση των αλλαγών και των πιέσεων του περιβάλλοντος που δέχεται η ομάδα και να έχει ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ τα μέλη στην αναζήτηση εναλλακτικών. Ο ηγέτης έχει ικανότητες που βελτιώνουν εκείνες τις λειτουργίες που αφορούν άμεσα την υλοποίηση ων στόχων ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ αφού γνωρίζει ότι αυτό είναι το ουσιαστικό εργαλείο υλοποίησης και του δικού του στόχου.

Με πολύ απλά λόγια ο ηγέτης πρέπει να διαθέτει εκπαίδευση,  κόπο, χρόνο και συναισθηματική νοημοσύνη για να βρίσκει τρόπους που θα βελτιώσουν την ανάπτυξη και τη συνοχή της ομάδας μέσα από την ικανοποίηση και ενδυνάμωση του κάθε ατόμου.



Το εργαλείο της Δημιουργικότητας και ο ρόλος του στην Λειτουργία των Ομάδων



Η δημιουργικότητα κατά κύριο λόγο αφορά το ταλέντο, την πρωτοτυπία τον όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο συνδυασμό ιδεών. Εδώ όμως αναφερόμαστε στη δημιουργικότητα ως προς την λήψη αποφάσεων στα πλαίσια μιας επιχειρηματικής ομάδας, άρα ένας τέτοιος ορισμός είναι πολύ ευρύς.

Μέσα από την οπτική γωνία του ΗΓΕΤΗ μιας ομάδας  όπως αναλύθηκε παραπάνω, τότε δημιουργικότητα είναι η σύλληψη πρωτότυπων και μοναδικών εναλλακτικών τρόπων για εκπαίδευση, παρακίνηση, λύση προβλημάτων και επίτευξης προσωπικών στόχων των μελών της ομάδας.

Σημαντικό θέμα όμως είναι τι κάνει κάποιον εναλλακτικό τρόπο, δημιουργικό, αφού ως γεγονός μόνο ότι μια ιδέα είναι ασυνήθιστη ή διαφορετική, δεν είναι απαραίτητα  απόδειξη ότι είναι δημιουργική ή καλύτερη καθόσον θα μπορούσε να δείχνει επίσης, κάτι ανεφάρμοστο που τελικά μπορεί να λειτουργήσει μειωτικά για την αποδοτικότητα της ομάδας.


Ο ηγέτης διαθέτει ό ίδιος και εκπαιδεύει την ομάδα στην πρωτογενή πρακτική δημιουργικότητα που υπόκειται σε 4 απλές σταθερές:
  1. Στην πλήρη αντίληψη και κατανόηση  του προβλήματος
  2. Στο στάδιο της ετοιμασίας για αντίδραση.
  3. Στο στάδιο της έμπνευσης για αποδοτικότερα βήματα αντίδρασης.
  4. Στο στάδιο της διευθέτησης του προβλήματος
Η σχέση μεταξύ της Δημιουργικής Προσπάθειας με την Παραγωγική Διαδικασία

Οι παράγοντες που οδηγούν σε μεγαλύτερη δημιουργικότητα σε άτομα και σε ομάδες είναι καλό είναι να διαχωρίζονται μεταξύ εκείνων της «δημιουργικής προσπάθειας» με εκείνους της «παραγωγικής εργασίας».


Ο ηγέτης αναγνωρίζει και καλλιεργεί τα χαρακτηριστικά των δημιουργικών ατόμων της ομάδας
Τα δημιουργικά άτομα διαφέρουν από τα λιγότερα δημιουργικά σε έναν αριθμό χαρακτηριστικών που συνήθως δεν σχετίζονται απευθείας με τη νοημοσύνη.
Διεθνείς έρευνες καταδεικνύουν πως οι χαρακτηριστικές ιδιότητες των δημιουργικών ανθρώπων είναι οι εξής:
  • Αυξημένη Ευαισθησία του περιβάλλοντος και των συναισθημάτων των άλλων
  • Αυξημένη Πνευματική προσαρμοστικότητα και ευελιξία
  • Αυξημένη δυνατότητα και Ανεξαρτησία κρίσης
  • Λογική Ανοχή αμφιβολίας
  • Αυξημένη Ικανότητα ανάλυσης του προβλήματος στα συστατικά του
  • Αυξημένη Ικανότητα σύνθεσης
Τόσο οι άνθρωποι όσο οι ομάδες αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν προσωπικότητα οπότε σε μερικές περιπτώσεις επιτρέπουν αναζητήσεις, αποκλίσεις και ανατροπές των «γνωστών», σε αντίθεση με εκείνες τις περιπτώσεις που ανταμείβουν τους ανθρώπους και τις ομάδες τους εφόσον «κάνουν τα πράγματα» απόλυτα σύμφωνα με τους κανόνες της επιχείρησης.



Η δημιουργική δραστηριότητα επηρεάζεται πολύ από το είδος του ψυχολογικού κλίματος μέσα στο οποίο εργάζεται ένα άτομο και κατ επέκταση και η ομάδα στην οποία ανήκει.

Δημιουργικέ Ομάδες που απαρτίζονται από Δημιουργικά άτομα  με ευρύτητα γνώσεων και εμπειρίας εφόσον λειτουργούν σε περιβάλλον που παρέχει υποστήριξη ευνοούν την ανταπόκριση στις προκλήσεις, την προσαρμοστικότητα στις αλλαγές, και κυρίως στην ατομική και ομαδική αποδοτικότητα.

Εδώ διακρίνεται η «ασφάλεια του ατόμου» να μην είναι ανοικτό σε δημιουργικότητα και καινοτομία προτιμώντας «την πεπατημένη» σε αντίθεση με την έννοια «της ασφάλειας της ομάδας» όπως αυτή διδάσκεται στο Harvard University όπου η ηγεσία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για Δημιουργικότητα και καινοτομία. Και γιατί θα αναρωτηθεί κάποιος είναι τόσο σημαντική η δημιουργικότητα? Διότι αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία αντιμετώπισης της επιχειρηματικής πίεσης.




Στο Harvard University έρευνες έδειξαν ότι καινοτομούμε καλύτερα κάτω από πίεση. Για παράδειγμα, εταιρείες με μικρό μερίδιο αγοράς στο κύριο προϊόν τους είναι πιο πιθανόν να αναπτύξουν προϊόντα δηλαδή να καινοτομήσουν εξαιτίας της ανάγκης τους να καταλάβουν μία καλύτερη θέση στην αγορά. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για ομάδες που προσπαθούν συλλογικά να επιτύχουν έναν στόχο μέσα από την επίτευξη των ατομικών στόχων των μελών της ομάδας.


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΣΙΑΣΜΟΣ

































Start Up Επιχειρηματικότητα και Στρατηγικός σχεδιασμός



Ο ρόλος του Στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδιασμού είναι πρωτεύουσας σημασίας σε κάθε νέα ή υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Παρόλο που φαίνεται λογικό σαν κίνηση και ως ανάγκη, ειδικά στην χώρα μας, ο "στρατηγικός και επιχειρηματικός σχεδιασμός" όπως ονομάζεται, μπαίνει συνήθως σε δεύτερη μοίρα στο "επιχειρείν" του σήμερα.


Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους όπως κυρίως είναι η βιασύνη να στηθεί άμεσα μία επιχείρηση, η ανάγκη εισοδήματος αλλά και η "τυφλή" και παροπλισμένη  εμπιστοσύνη σε πρακτικές και μεθόδους που αν και απαρχαιωμένες, εμφανίζονται ως να έχουν με το μέρος τους την λεγόμενη "αποστροφή στο ρίσκο", κάτι που αποτελεί κυρίαρχη και  χαρακτηριστική ανάγκη ειδικά του νέου σύγχρονου επιχειρηματία.

Ένα από τα Start up βήματα που συνήθως  κάνει ένας νέος επιχειρηματίας ή μία καινούρια εταιρεία είναι να δημιουργήσει ένα υποτυπώδες πλάνο βάση του οποίου θα κινηθεί και θα προσπαθήσει να αναπτυχθεί για να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.

Στην Ελλάδα ένας από τους τομείς ο οποίος χαρακτηρίζεται από έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού είναι σίγουρα ο τομέας των Start up επιχειρήσεων. Είναι όμως και ο τομέας που δέχτηκε ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα αυτά τα τελευταία χρόνια  στην Ελλάδα που η παγκόσμια και τοπική κρίση έχει χτυπήσει κόκκινο, αφού είναι ο τομέας που είναι απόλυτα απαραίτητος.


Κάθε συγκεκριμένη μέθοδος και εργαλείο, ενσωματώνοντας τη σύγχρονη διαχείριση που προέκυψε από διαδικασίες Στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδιασμού επιδιώκει μια τρισδιάστατη προσομοίωση του κύκλου ζωής  κάθε φάσης ανάπτυξης της επιχείρησης, δίνοντας έτσι νόημα στον στρατηγικό σχεδιασμό στα πλαίσια κάθε νέας επιχειρηματικότητας.

Οι Start Ups που αποφάσισαν να εφαρμόσουν την διαδικασία του Στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδιασμού, αν δεν το  είχαν κάνει, θα αντιμετώπιζαν προβλήματα στους παρακάτω τομείς:
  • Ατελή σχεδιασμό στο πλαίσιο, στην δομή, στην στοχοθέτηση και στην υλοποίηση.
  • Χρονοβόρο και χωρίς κριτήρια και παραμέτρους προσδιορισμό όλων των ενεργειών.
  • Ασυμβατότητα προγραμματισμού και ενεργειών υλοποίησης για επίτευξη στόχων
  • Έλλειψη συντονισμού μεταξύ επειγόντων και σημαντικών ενεργειών ανάπτυξης.
  • Αναγκαστικές διορθωτικές κινήσεις λόγω των παραπάνω οι οποίες οδηγούν σε:
    • Αύξηση του κόστους με ταυτόχρονο χάσιμο χρόνου.
    • Καθυστέρηση αποπεράτωσης κάθε επιχειρηματικού σταδίου.
    • Μείωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.




Εντέλει, με την υιοθέτηση αρχών και εργαλείων Στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδιασμού κατέληξαν μέσω της γρήγορης και άμεσης ενσωμάτωσης τους στον κύκλο των καθημερινών εργασιών τους όχι μόνο να μειώσουν τα προαναφερθέντα προβλήματα, αλλά και να καρπωθούν οφέλη όπως τα παρακάτω:
  • Μείωση του χρόνου κάθε σταδίου εξέλιξης έως και 80%.
  • Μείωση του κόστους διόρθωσης λαθών έως και 40%.
  • Μείωση του αρχικού χρόνου σημαντικών ενεργειών έως και 10%.
  • Μείωση του χρόνου αποπεράτωσης των επειγόντων ενεργειών έως και 7%.
  • Ελαχιστοποίηση των προβλημάτων συντονισμού έως και 79%.
  • Βελτίωση ανάπτυξης μεταξύ των παραγόντων εξέλιξης του start Up έως και 75%.
  • Αύξηση της αξίας των ενεργειών που κατεγράφησαν ως διαχειριστικό «σύστημα» επίτευξης στόχου.

Η Start Up λογική τύπου κάνουμε τα πάντα με τον φθηνότερο τρόπο και χρήση ανειδίκευτης διαχείρισης δεν προοιωνίζει ιδιαίτερα σοβαρά αποτελέσματα ή επιτυχία.
Οι περισσότεροι Start Ups μη έχοντας γνώση των λεπτομερειών των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν αλλά και να επιλύονται συνέχεια ψάχνουν φτηνές λύσεις χωρίς ιδιαίτερη, και σίγουρα όχι πιστοποιημένη εξειδίκευση. Αντίθετα, στις χώρες του εξωτερικού, ακόμα και για τον χειρισμό θεωρητικά απλών θεμάτων, απαιτείται έκαστος να έχει την απαραίτητη ειδίκευση ώστε να θεωρηθεί κατάλληλος υποψήφιος και να αναλάβει με ευθύνη το συγκεκριμένο κομμάτι ενώ έχει σχεδιασθεί και ο τρόπος παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του.



Ακόμα όμως και αν παραβλέψουμε τα παραπάνω, κάποιοι Start Ups συνηθίζουν να θυσιάζουν το μακροπρόθεσμο όφελος στο βωμό της όποιας βραχυπρόθεσμης εξοικονόμησης. Το σκεπτικό τους είναι το εξής: Δεν διαθέτω αυτή τη στιγμή το κεφάλαιο για να εκπαιδευτώ, επιμορφωθώ ή και εξειδικευτώ πάνω σε μία διαδικασία ή μια σειρά διαδικασιών η οποία θα μου μειώσει μελλοντικά λειτουργικά λάθη και κόστη.

Αν και οι στατιστικές έρευνες που έχουν γίνει γύρω από τα αποτελέσματα του Στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδιασμού  έχουν παρουσιάσει εκπληκτικά αποτελέσματα, η τεχνολογία αυτή είναι άγνωστη στους κύκλους ενός μεγάλου αριθμού Start Ups.

Πάντως πρόσφατη έρευνα στην Ελλάδα έδειξε πως ακόμα και απόλυτα εξειδικευμένοι σε κάποιον τομέα Start Ups αναγνωρίζουν σε βαθμό άνω του 90% την αξία και την ανάγκη εκπαίδευσης ή και επιμόρφωσης σε θέματα Στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδιασμού για την επιτυχία της Νέας τους επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Αυτό είναι ενδεικτικό στις συνήθεις Start Up νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, είτε έλλειψης, είτε πλήρους απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού, εξαιτίας της οποίας οποιαδήποτε προσπάθεια σωστής επιχειρηματικής ανάπτυξης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και μειώνει απόλυτα τις δυνατότητες επιτυχίας.
Ο στρατηγικός και επιχειρηματικός σχεδιασμός τελικά είναι μία διαδικασία η οποία πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε Start Up επιχείρησης ανεξαρτήτως του επαγγελματικού ή παραγωγικού τομέα στον οποίο κατατάσσεται.


Προφανώς υπάρχουν οι θεμελιώδεις αρχές του Στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδιασμού, όπως αυτές θα αναφερθούν σε ξεχωριστή μας ανάρτηση,  αλλά είναι σημαντικό κάθε Start Up υποψήφιος Νέος επιχειρηματίας να βρίσκει και να επιμορφώνεται στις πρακτικές, αναγκαίες και άμεσα εφαρμόσιμες δομές και διαδικασίες για την επιχείρηση του (και όχι σε γενικές και θεωρητικές  αρχές) ώστε να μεγιστοποιεί την πιθανότητα επιτυχίας του από τα πρώτα κιόλας βήματα του.

   
                                                                            Κυρίαρχες
Start Up έννοιες:  

                           Στρατηγική                             Διαχείριση  και Στρατηγικός                          Σχεδιασμός

Ο Αϊνστάιν διατύπωσε πως "η αναγνώριση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα προς την επίλυσή του".

Η  βαθύτερη επίγνωση των παραμέτρων που συνήθως χαρακτηρίζουν ένα πρόβλημα, αλλά και η γενικότερη δυνατότητα ξεκάθαρου προσδιορισμού των παραμέτρων του πρέπει να είναι, και είναι, από τις κυριότερες ανησυχίες ενός START UP νέου επιχειρηματία.

 Η γνώση της  διαφοράς και η σωστή χρήση δύο κυρίαρχων εννοιών οι οποίες αποτελούν τα θεμέλια για να χτίσει σωστά και με επιτυχία την επιχείρησή του είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την κατάκτηση της κορυφής.

Κάθε επιχείρηση, για να κάνει τα πρώτα βήματά της στον επαγγελματικό τομέα στον οποίο θέλει να δραστηριοποιηθεί, να αναπτυχθεί και να προωθήσει σωστά το προϊόν ή την υπηρεσία την οποία παρέχει πρέπει να δημιουργεί υποχρεωτικά το "επιχειρηματικό πλάνο" της.



Το πλάνο αυτό έχει τρείς διαστάσεις αφού καταγράφει ενέργειες, χρόνο και στόχο για την κάθε μία. Ενώ μπορεί να προστεθεί και η τέταρτη παράμετρος που είναι το κόστος.
Αυτό το πλάνο αποτελεί  τον οδηγό ενεργειών και διαδικασιών για την σωστή οργάνωση, εκτέλεση και επίτευξη των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων που έχει θέσει.

Προφανώς το πλάνο αυτό δεν φτιάχνεται μια φορά στην αρχή και κατόπιν μένει έτσι. Ας θεωρηθεί όχι σαν πλάνο αλλά  σαν το σύνολο των οργάνων που έχει μέσα ένας θάλαμος διακυβέρνησης ενός σύγχρονου αεροσκάφους συμπεριλαμβάνοντας όμως και το σχέδιο πτήσης.



Βρισκόμαστε στο σημείο Α. Φτιάξαμε ένα σχέδιο πτήσης για να πάμε στο σημείο Β. Το όχημα μεταφοράς μας είναι το συγκεκριμένο αεροπλάνο. Εμείς το κυβερνάμε για να πάει από το σημείο Α στο σημείο Β. Για να τα καταφέρουμε πρέπει το όχημα που θα μας πάει εκεί που θέλουμε να έχει τις προδιαγραφές να το κάνει. 

Πρέπει να έχουμε σωστό σχέδιο πτήσης. Και πρέπει να έχουμε όλα εκείνα τα όργανα που κοιτώντας τα συνέχεια παρακολουθούμε και την κατάσταση του οχήματος που μας μεταφέρει και την πορεία μας καθόσον πηγαίνουμε εκεί που έχουμε προγραμματίσει.




Για ποιο πράγμα είμαστε απόλυτα βέβαιοι? Για τις συνεχείς αλλαγές συνθηκών που θα συναντήσουμε. Και πάλι η γνώση των παραμέτρων και των δυνατοτήτων του οχήματος μεταφοράς συνδυασμένη με την γνώση του σχεδίου πτήσης και με αξιολόγηση των πραγματικών συνθηκών που μας δίνουν τα όργανα παρακολούθησης κάθε στιγμή μας επιτρέπουν να λάβουμε αποφάσεις ενεργειών που απαιτούνται για να φτάσουμε στον προκαθορισμένο προορισμό μας.





Μπορεί να φανταστεί κάποιος ένα όχημα μεταφοράς για το οποίο δεν γνωρίζουμε τις δυνατότητες του, μαζί με απουσία ή με ένα σχέδιο πτήσης που δεν καθορίζει ακριβώς την διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε συνδυασμένα με ένα θάλαμο διακυβέρνησης που δεν έχει κανένα όργανο παρακολούθησης? Πόσο μακριά πιστεύετε ότι θα φτάσουμε??

Η διαχείριση λοιπόν ή όπως το λέμε στα Ελληνικά Management είναι κυρίως γνώση αλλά και «τέχνη» που  βασίζεται σε επιμόρφωση και πρακτική εξειδίκευση για την σωστή χρήση εργαλείων, οργάνων, τεχνικών και διαδικασιών και δημιουργία και υλοποίηση επιχειρηματικών πλάνων μέσα από τα οποία διασφαλίζεται η επιτυχία.

Επειδή όμως η "τέχνη" του management  δηλαδή της διαχείρισης των παραπάνω επιχειρηματικών πλάνων αλλάζει συνεχώς ακολουθώντας τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα επιχειρηματικά  επίπεδα εξ αυτού γεννάται η ανάγκη της απόλυτης αποκωδικοποίησης των δομών, των πλαισίων και των διαδικασιών.



Κάθε Start Up νέα επιχειρηματικότητα προαπαιτεί από τα αρχικά της στάδια διαμόρφωση του σχεδίου ανάπτυξης της επιχείρησης: την στρατηγικής διαχείρισης (strategic management) και το στρατηγικό σχεδιασμό (strategic planning).

 Παρατηρείται όμως μία σύγχυση μεταξύ δύο πολύ απαραίτητων και ουσιαστικών διαδικασιών στα πλαίσια της διαμόρφωσης του σχεδίου ανάπτυξης μίας επιχείρησης: της στρατηγικής διαχείρισης (strategic management) και του στρατηγικού της σχεδιασμού (strategic planning).

Ίσως να φαίνεται πως αυτή είναι μια  λεπτομέρεια , ή ότι είναι ψιλά γράμματα όσον αφορά το στήσιμο και την επιτυχή ανάπτυξη μιας εταιρείας, αλλά για να εξελιχθεί, μα και καθώς αυτή εξελίσσεται, πρέπει να υπάρχει μία ξεκάθαρη δομή ιεράρχησης  ως προς την διαδικασία της οριοθέτησης στόχων και της λήψης αποφάσεων εντός αυτής, ώστε να δουλεύει ως ένας «αυτοτελής οργανισμός απόδοσης αποτελεσμάτων».





Ας εξετάσουμε λοιπόν το μεγαλύτερο από τα δύο, τη στρατηγική διαχείριση μιας επιχείρησης. Η στρατηγική διαχείριση μιας επιχείρησης είναι υπεύθυνη για τους στόχους, την κατανομή των πόρων, τον χρόνο και την γενικότερη απόδοση της.

Τέτοιου είδους  αποφάσεις και ενέργειες μπορεί να αποτελούν τον πρωταρχικό ορισμό ενός στόχου όπως π.χ. την προώθηση υπηρεσίας ή συγκεκριμένου αριθμού κομματιών κάποιου προϊόντος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους ή την αύξηση των ετήσιων κερδών κατά 20% μέχρι το τέλος του έτους ή αντίστοιχα την μείωση κατά 10% του κόστους.

Τέτοιες λοιπόν αποφάσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου αφού κάτω από αυτές κρύβεται ένα υποσύνολο κατευθυντήριων σχεδιασμών, παραμέτρων και δευτερευόντων ενεργειών και αποφάσεων οι οποίες στοχεύουν στο να δώσουν όλες τις απαραίτητες  πληροφορίες και το υλικό που χρειάζονται για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα όταν έρθει το πλήρωμα του προκαθορισμένου χρόνου.

Όλο αυτό το υποσύνολο αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού. Με απλά δηλαδή λόγια, είναι τα απαραίτητα κομμάτια του πάζλ που ορίζουν την συνολική λειτουργική στρατηγική μιας επιχείρησης.




Ως παράδειγμα, δύο από αυτά τα κομμάτια μπορεί να είναι: το πρώτο, μία προωθητική καμπάνια ενημέρωσης και «μόρφωσης» υποψηφίων πελατών ή χρηστών αυτού που διαθέτουμε ως υπηρεσία ή  προϊόν μας και δεύτερο η αγορά ενός φθηνότερου, αλλά εξίσου αποτελεσματικού υλικού, για την γραμμή παραγωγής μιας υπηρεσίας μας ή ενός προϊόντος μας.

Σε αυτό το στάδιο βέβαια, το ποιος και πως παίρνει τις αποφάσεις για της κινήσεις που πρέπει να κάνει η επιχείρηση εξαρτάται από το πώς έχει στρατηγικά διαμορφωθεί η ιεραρχική δομή και ποιες και σε τι βαθμό ελευθερίες είναι εφικτές ή διαθέσιμες κατά την ώρα της λήψης απόφασης.
Ο στρατηγικός λοιπόν σχεδιασμός κυρίαρχα περιλαμβάνει τις διαδικασίες, αποφάσεις, κινήσεις και βήματα που έχει προκαθορίσει και ακολουθεί η Start Up επιχείρηση για να επιτύχει τους στόχους της. Πώς όμως έχει θέσει τους στόχους της? Τους στόχους της που έχει θέσει στα πλαίσια της στρατηγικής της διαχείρισης.  



Με απλά  λόγια όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα συστήματα για να διαγνώνεται καταρχήν  πως υπάρχει ένα ξεκάθαρο ορόσημο για το πού βρίσκεται η επιχείρηση στο εκάστοτε χρονικό σημείο αλλά και απόλυτα πρακτικά εργαλεία χρήσης για το πώς θα αποκτήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά ώστε να κατακτήσει την κορυφή του χώρου στον οποίο ειδικεύεται μέσα από την επίτευξη στόχων.



Στρατηγική διαχείριση λοιπόν είναι το σύνολο των «εργαλείων» που εστιάζει στους επιθυμητούς στόχους που θέτει μία επιχείρηση από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να θέτει κατά την διάρκεια του κύκλου ζωής της κατά την έννοια διεκδίκησης μεριδίου αγοράς.
Ενώ Στρατηγικός σχεδιασμός είναι ο σχεδιασμός, η χάραξη και οι ενέργειες προσδιορισμού του δρόμου που θα ακολουθηθεί ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.