ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Η Α Π Ο Φ Α Σ Η
Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε πλέον χωρισθεί σε 2 κατηγορίες.
Α. Στην πρώτη κατηγορία που ανήκει ενα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων που αγανακτούν δίκαια με όσα συμβαίνουν γύρω τους και πιστεύουν ότι πρέπει αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.
Β. Στην δεύτερη κατηγορία που αφορά ένα επίσης σημαντικό ποσοστό Ελλήνων που επίσης αγανακτούν δίκαια αλλά πιστεύουν ότι πρέπει και μπορούν να κάνουν κάτι άμεσα για να βελτιώσουν την κατάσταση τους.
Ποιά κατηγορία τελικά έχει δίκιο???
Όσο και αν φανεί παράξενο και οι δυό κατηγορίες έχουν δίκιο. Το τι θα συμβεί στην κάθε κατηγορία έχει απόλυτη σχέση με την "Θεμελιώδη Πεποίθηση" που πρεσβεύει η κάθε κατηγορία.
Υπάρχουν αρκετοί που είτε κινδυνεύουν να χάσουν ή έχουν πλέον χάσει την μισθωτή εργασία εξαρτημένης σχέσης που είχαν. Παρόλα αυτά, παρόλο δηλαδή που έχουν πλήρη και προσωπική άποψη των αλλαγών που συντελούνται, εξακολουθούν να αναζητούν παρόμοια εργασία. Ελάχιστοι εξ αυτών που πρόκειται να βρούν τέτοια μορφή εργασίας στο μέλλον ανακαλύπτουν πως το εργασιακό μοντέλο με το οποίο θα εργαστούν είναι εντελώς καινούργιο.
Κυρίαρχα συστατικά του καινούργιου μοντέλου είναι 1.η έλλειψη οποιασδήποτε "εξασφάλισης" της θέσης τους, 2, σημαντικά μειωμένος μισθός σε σχέση με προηγούμενες θέσεις, 3. πλήρης σύνδεση της συνεχούς αποδοτικότητας τους σε σχέση με τις απολαβές τους, 4. απόλυτη διαθεσιμότητα σε ώρες και μέρες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της επιχείρησης που τους προσέλαβε, 5. μειωμένες ασφαλιστικές εξασφαλίσεις, 6. απροσδιόριστες έως ανύπαρκτες προοπτικές εξέλιξης, και 7. ακόμα ποιό απροσδιόριστες προοπτικές συνταξιοδότησης.
Παρόλα αυτά υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που αντιλαμβάνονται πως αν αντιμετωπίσουν ακριβώς τις ίδιες προϋποθέσεις και συνθήκες, δηλαδή 1.την έλλειψη οποιασδήποτε "εξασφάλισης" της θέσης τους, 2, έναν αρχικά σημαντικά μειωμένος μισθός σε σχέση με προηγούμενες θέσεις, 3. την πλήρης σύνδεση της συνεχούς αποδοτικότητας τους σε σχέση με τις απολαβές τους, 4. την απόλυτη διαθεσιμότητα σε ώρες και μέρες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της επιχείρησης , 5. τις μειωμένες ασφαλιστικές εξασφαλίσεις, τότε μπορούν να δοκιμάσουν κάτι δικό τους.
Η νέα Επιχειρηματική Δραστηριότητα είναι τελικά θέμα επιλογής. Και η επιλογή αυτή εφόσον γίνει οδηγεί υποχρεωτικά στην ΑΠΟΦΑΣΗ εκείνων που επιθυμούν να κάνουν κάτι. Η απόφαση είναι ο συνδετικός κρίκος με την ΔΕΣΜΕΥΣΗ των ενδιαφερομένων απέναντι στον εαυτό τους και στο μέλλον τους. Έχοντας λοιπόν Επιλογή, Απόφαση και Δέσμευση έρχεται και η λογική της "ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΤΑΙΡΕΟΤΗΤΑΣ" που δεν είναι άλλη από το να αντιμετωπισθούν όλα τα εμπόδια και οι δυσκολίες που θα προκύψουν ώστε οι ενδιαφερόμενοι να επιτύχουν τους στόχους τους.
Όλα όμως ξεκινάνε από την ανάγκη ΑΛΛΑΓΗΣ. Οι συνθήκες λοιπόν είναι συγκεκριμένες αλλά οι αποφάσεις των ανθρώπων είναι διαφορετικές. Γιατί??? Διότι προφανώς κάθε άνθρωπος έχει δικό του σύστημα ανάλυσης των συνθηκών και δικό σύστημα αξιολόγησης των αλλαγών και των δυνατοτήτων του.
Ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας για μια νέα αρχή σχετίζεται απόλυτα και ευθέως ανάλογα με τον φόβο. Ο φόβος δεν είναι μια παράλογη έννοια αλλά αυτό που είναι σχετικά άγνωστο είναι ότι ο φόβος είναι μια διαχειρίσιμη έννοια. Παράδειγμα: Φοβάμαι το σκοτάδι σημαίνει ότι φοβάμαι αυτά που ΝΟΜΙΖΩ οτι κρύβονται μέσα στο σκοτάδι. Κάνοντας το όσο ποιο απλό γίνεται εκείνο που πρέπει να γινει αντιληπτό είναι ότι υπαρχει η πραγματική συνθήκη δηλαδή το σκοτάδι αλλά το μέγεθος του φόβου είναι απόλυτα προσωπικό και θα εξαρτηθεί από το πλήθος και το είδος όλων όσων ΝΟΜΙΖΩ ότι κρύβονται στο σκοτάδι.
Οι συνθήκες της αγοράς είναι γνωστές αλλά ο φόβος, οποιουδήποτε να ξεκινήσει μια Νέα Επιχειρηματική δραστηριότητα, εμπεριέχει έναν αριθμό διαφορετικών φόβων που ο καθένας είναι σημαντικός στην λήψη απόφασης.
Πρώτος φόβος: ο φόβος της αποτυχίας λόγω συνθηκών.
Δεύτερος φόβος: ο φόβος της αποτυχίας λόγω έλλειψης γνώσης του αντικειμένου της Νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τρίτος φόβος: ο φόβος της αποτυχίας λόγω ανυπαρξίας αρχικού κεφαλαίου επένδυσης.
Τέταρτος φόβος: ο φόβος της αποτυχίας λόγω έλλειψης αυτοπεποιθησης ως προς αν μπορώ να το κάνω εγώ αυτό.
Πέμπτος φόβος: ο φόβος της αποτυχίας λόγω ηλικίας, φύλου, γραμματικών γνωσεων, διαφορετικού επιστημονικού αντικειμένου, προϋπηρεσίας ή εμπειρίας.
Ας δούμε όμως όλα αυτά αλλά μέσα απο μια διαφορετική οπτική γωνία.
Ας δεχτούμε ότι θα ασχοληθούμε με μια Νέα επιχειρηματική δραστηριότητα δεχόμενοι μόνο μια και μοναδική προυπόθεση. Η μοναδική προϋπόθεση είναι να αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχει Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ. Η αποδοχή αυτής της προϋπόθεσης απελευθερώνει χώρο στο μυαλό και στην ενέργεια μας για να τα στρέψουμε σε ποιό σημαντικά πράγματα.
Ένα απο τα σημαντικότερα που πρέπει να καθορίσουμε είναι ποιά Νέα Επιχειρηματική Δραστηριότητα μας παρέχει καταρχήν τα περισσότερα εχέγγυα ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ. Μόλις αυτό τακτοποιηθεί περνάμε στα ουσιώδη θέματα της Νέας αυτής επιχειρηματικής Δραστηριότητας (Σε αυτό το θέμα και ειδικά στα κριτήρια επιλογής μιας Νέας επιχειρηματικής Δραστηριότητας θα επανέλθουμε αναλυτικά σε μελλοντική ανάρτηση μας.). Σε καθε νέα λοιπόν επιχειρηματική δραστηριότητα υπάρχει μια λογική διαδρομή ενεργειών που θα πρεπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθεί η επιτυχία.
Πρωταρχικής σημασίας είναι η στοχοθέτηση μας σε σχέση με τον εαυτό μας και την Νέα επιχειρηματική δραστηριότητα. Ενα κυρίαρχο στοιχείο στην επιτυχία της Νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας σχετίζεται απόλυτα με την ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ των υποψηφίων. Οχι απλά σχετίζεται αλλά πιστεύουμε ότι είναι καθοριστικό για την επίτευξη στόχων, την αντιμετώπιση δυσκολιών αλλά και συνολικά για την πορεία προς την επιτυχία.
Η νεα επιχειρηματική δραστηριότητα προαπαιτεί και προϋποθέτει γνώσεις καθώς και η επιχειρηματικότητα γενικά απαιτεί ενημέρωση και εκαπαίδευση στους θεσμούς, στις διαδικασίες, στο πλαίσιο και στην εξειδίκευση εκείνων που είναι αποφασισμένοι να πετύχουν.
Η όποια πρότερη γνώση, εμπειρία και εκπαίδευση σε οποιοδήποτε αντικείμενο των υποψηφίων συνδυασμένη με τα ατομικά ταλέντα του καθενός εφόσον βρεθούν και αναπτυχθούν και οταν δρομολογηθούν μέσα απο την πρακτική εκπαίδευση προς την σωστη φορά και διεύθυνση αποτελούν σίγουρο οδηγό επιτυχίας της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Όλα τα παραπάνω, στα μεν μάτια εκείνων που είναι αποφασισμένοι να κάνουν κάτι θα αποτελέσουν ίσως ενα έναυσμα για την επιλογή καταρχήν που χρειάζεται ώστε να παρθεί η ΑΠΟΦΑΣΗ για δράση τώρα, ενω τα ίδια στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα σκέψης και δημιουργίας ερωτήσεων ακόμα και σε εκείνους που δεν είναι μεν αποφασισμένοι να δοκιμάσουν μια Νέα επιχειρηματική Δραστηριότητα αλλα δεν παύουν να αισθάνονται την ίδια ανάγκη να κάνουν κάτι για να βελτιώσουν την κατάσταση τους..
Σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση αυτό που διαπιστώνουμε όλοι είναι η κοινή ανάγκη να γίνει κάτι. Μόνο που γνωρίζουμε πλέον ότι αυτό το κάτι που πρέπει να γίνει δεν μπορεί και δεν θα γίνει από κάποιο "άλλο". Μπορεί και θα γίνει κάτι που θα βελτιώσει την θέση και την πραγματικότητα εκείνων που ειναι αποφασισμένοι αυτό το "κάτι " να το κανουν οι ίδιοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου